KOAH ve ASTIM'’da Bronkoskopik Balon Tedavisi
Kirli hava, dumanlı ortam ve sigara maruziyetine bağlı olarak solunum yollarında daralma ortaya çıkar. Hastanemizde goblet hücrelerinin sebep olduğu daralmalar bronkoskopi eşliğinde balon ile tedavi edilmektedir. Balon tedavisiyle; her iki akciğerdeki bütün solunum yollarının içini kaplayan hücre tabakasına kazıma işlemi uygulanmaktadır. Kazıma işlemi için solunum yollarındaki bronşların çaplarına göre seçilen balonlar kullanılmaktadır. Kazıyıcı özelliği bulunan bu balonlar sert örgü ile kaplanmıştır. Balonlar goblet hücre tabakasını köpüklü sıvı kıvamına getirmek sureti ile solunum yollarının orijinal genişliğine ulaşmasını sağlamaktadır. Köpüklü goblet tabaka aspire edilerek değişime uğramış hücreler bronşlardan temizlenir. Bronşların temizlenmesi ile birlikte akciğer kanseri riski de minimalize edilmiş olur. Böylelikle hem KOAH'lı hastalardaki nefes darlığı düzelir hem de kanser oluşumunun önüne geçilir. Balon tedavisinden 1-2 gün sonra hastaların akciğer kapasitesi minimum %50 artar. 100 hastanın 95’inde tek seans yeterlidir. Yöntemin hiçbir riski yoktur ancak hastanın ağır kalp rahatsızlığı var ise bu yöntemi önermiyoruz. Hastada kalp yetmezliği yoksa, kalp damarları tıkalı değilse işlemin riski yok diyebiliriz. Oksijen cihazına bağlı yaşayan hastalar balon tedavisi ile oksijene ihtiyaç duymadan yaşamlarına devam edebilirler. Hastanemizde Endoluminal Balon Tedavisi Göğüs Hastalıkları Uzmanımız Dr. Mahir Kotuk tarafından yapılmaktadır.
GÖĞÜS HASTALIKLARI KLİNİĞİMİZ
Solunum sisteminde ortaya çıkan hastalıkların tanı ve tedavisi Hastanemizin Göğüs Hastalıkları bölümünde yapılmaktadır. Peki nedir solunum sistemi? Solunum sistemi; burun ve sinüslerden başlayıp, akciğerin en uç noktasına kadar devam eder. Akciğerler yaşam için mutlak gerekli olan oksijenin vücuda alınmasını ve vücutta oluşan karbondioksitin dışarı atılmasını sağlar. İnsanda sağ ve sol olmak üzere iki adet akciğer bulunmaktadır. Akciğerler göğüs kafesi içinde yer alırlar. Her iki akciğerin de etrafı plevra adı verilen zarla çevrilidir.
GÖĞÜS HASTALIKLARINA BAĞLI ŞİKAYETLER NELERDİR?
Akciğerler sistemik dolaşımın geçtiği organlar olduğu için, sadece kendi hastalıkları değil diğer organlarla ilgili hastalıklar nedeniyle de yakınmalara neden olurlar. Bu yakınmaların en önemlileri şunlardır:
Daha az sıklıkla karşımıza çıkan yakınmalar ise şunlardır:
GÖĞÜS HASTALIKLARI NELERDİR?
Göğüs hastalıkları polikliniğinde ayaktan ve gerektiğinde yatarak takip ve tedavi edilen en sık görülen hastalıklar:
Solunum Fonksiyon Testleri (SFT) ve Reverzibilite Tayini
Akciğer hastalıklarının teşhis, tedavi ve takibinde solunum laboratuvarı bünyesinde solunum fonksiyon testleri ve reverzibilite tayini (spirometrik tetkikler) yapılmaktadır. Özellikle astım- KOAH ayrımında ve tanı ve tedavisinde, mesleki hastalıkların tanı ve takibinde, gerektiğinde operasyonlar öncesinde SFT yapılmaktadır. Sigara içen ve/veya bırakmak isteyen hastalara en az yıllık periyotlarla SFT yapılması önerilir.
Allerji Cilt Testleri (ACT)
Solunum laboratuarında astım ve alerjik hastalıkların tanısında önemli yeri olan Alerji Cilt Testleri (Prick Test) yapılmaktadır. ACT kol cildine alerjen ekstrelerinin damlatılarak, lanset veya ince çubuklarla dokunulmasıyla yapılan bir testtir. Çocuklarda 2 yaşından sonra yapılması önerilir ve çocukların tolere edebildiği bir tanı aracıdır. Alerjik nezle, farenjit ve ciltte egzama gibi pek çok alerjik hastalığa astım eşlik edebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda astımlı çocukların yarısına yakınında gıda alerjisi saptandığı bildirilmektedir. Alerji Cilt Testi ile gerektiğinde elliye yakın gıda ve solunum alerjenleri uygulanmaktadır. Bu testler sayesinde öncelikle hastalıklardan korunmak mümkün olmaktadır. Gerekli olgularda aşılama (immünoterapi) planlanmaktadır.
Bronkoskopi
Özellikle akciğer kanserinin erken teşhisi ve evresinin ortaya çıkarılmasında kullanılan önemli bir uygulamadır. Bronkoskopi ile nefes borusu ve bronş ağacı (hava yolları) endoskopik yöntemle detaylı olarak incelenebilir. Bronkoskopi (Fleksibl Fiberoptik Bronkoskopi-FOB-) işlemi bu konusunda deneyimli göğüs hastalıkları uzmanımızca uygulanmaktadır. Anestezi gerektirmeyen bir girişim olup yüzeysel uyuşturmayla, gerek duyulduğunda ise uyutularak yapılabilmektedir.
Bronkoskopi gerektiren belli başlı hastalıklar şunlardır: